Épületek

Épületek készítése

 

A tervezést, méretezést Gere József végezte, a számítógépes szerkesztést BgyInfo. Az épület tervrajzok pdf formátumban letölthetőek a letöltések dobozból.

 

Balassagyarmat állomás - I. számú váltó őrhely lakóháza


Az épület ma is áll az I. számú váltóállító őrhely mellett. Valamikor a váltókat és a teljes csapórudas sorompót kezelő váltókezelőnek, és családjának a lakása volt. Az 1895-ben készült épület többször átalakították. Egy nem változott: A mérete.
A kis lakóházat korabeli MÁV szabvány tervek szerint építették. A ma is fellelhető tervek alapján készült a számítógépes átdolgozás HO építési nagyságban.

A falakat, a stukkókat, a tetőt és a kémény oldalait kartonra nyomtattuk lézer nyomtatóval, még a nyílászárókat írásvetítő fóliára. Az egyes elemek kivágása után a falak a belső oldalakra felragasztott 3x3 mm-es fenyő modellező léc keretekkel kaptak merevítést. A léceknek a falak összeragasztásánál is fontos szerepük van. A tető kellő merevségét is modellező lécek biztosítják. Az összeragasztás után az épület belső felülete fekete festést kapott, így a belső világítás fénye nem szűrődik majd át a falakon.

 

A kémény fedőlapjának, és a lépcsőknek az anyaga 1,5 mm-es rétegelt lemez.

További képek az albumban.