Slot Car - új vendég kiállító

Az elektromos autópálya (slot)

 

Hogyan is kezdődött…

1909 egy amerikai cég a Lionel bemutatta az első elektromos versenypályát 2 lemezből készült autóval.

 

1934 a német Märklin cég is bemutatja a saját autópályáját szintén lemezből készült autókkal 20 voltos motorral de még nem vájatvezetéssel hanem a pályából kiemelkedő vezető sínnel.

 

1939  az amerikai cég amely először készített autópályát, szabadalmat nyújt be a vájat vezérlésre. Az angol  “slot” elnevezés is ebből a vájat szóból ered.

 

1957 az angol Mini-Models is megalkotja a saját autópálya rendszerét Scalextric néven. Itt jelenik meg először a nyomógombos sebességszabályzó.

 

1961 a Scalextrix ekkor kezdi meg Németországban az autópályáinak forgalmazását.

 

1963 egy nürnbergi cég a Neuhirl megszerzi  a Porsche cég engedélyét, hogy az általa gyártott autópályák Carrera névvel kerüljenek forgalomba. Az első megjelent rendszer a Carrera Universal volt 1/32-es méretarányú autókkal. Ebben az évben jelenik meg a Stabo cég a saját pályájával.

 

1964 a  német Faller cég amely ekkor vasutakat és ahhoz kiegészítőket gyárt  megalkotja a saját autópályáját, mint a H0-ás, 1/87-es terepasztal kiegészítőt, de az autók valójában 1/65-ös méretarányúak.

 

1967 a német Carrera sikerén felbuzdulva másik 3 német cég is belép a piacra, a Märklin, a Fleischmann és a Trix. Ez utóbbi 1/43-as méretaránnyal.

 

1970 az NDK Pressformwerk Drezda megjelenik a Prefo nevezetű pályájával. Ez az, amely elsőként hivatalosan a játékboltokban is megvásárolhatók Magyarországon. Nem sokkal később a csehszlovák Ites is forgalmazni kezdi a saját pályáját.

 

Napjaink…

 

Manapság nagyon sok játékgyártó cég foglalkozik autópálya forgalmazással, ezek jelentős része nem bővíthető, legtöbbször ovál, vagy nyolcas pályavezetéssel. A legelterjedtebb méretarány az 1/32 és 1/24-es méretarány lett, amihez az immáron osztrák Carrera Go néven az 1/43-as méretarányt is hozzácsapta. Jelenleg itthon a Carrera készletei kaphatók elsősorban az 1/43-as Go. Azonban webáruházakon keresztül a Carrera 1/32-es és 1/24-es pályái, autói, kiegészítői is kaphatók.

Míg a kezdetektől fogva az úgynevezett analog pályák és autók terjedtek el, a technika fejlődésével megjelentek a digitális pályák és autók is, amelyek már a tényleges versenyzés élményét tudják nyújtani. Lehet előzni, ügyelni kell, hogy a “benzin ki ne fogyjon” és a “kopott gumikat” is cserélni kell. Természetesen mind a benzin kifogyása, mind a gumik kopása nem valós, csak virtuális.

Ilyen digitális pályákat forgalmaz a Carrera, a Scalextric, az SCX.

Itt a kiállításon az SCX digitális pályája, autói, a Ninco analog pályája, autói, a Carrera digitális és analóg autói és a Scakextric analóg autói láthatók.